Förslag på paddelturer

Känner du att ni behöver tips om möjliga paddelturer? Lugn, vi har sammanställt ett antal olika varianter som ger dig/Er möjlighet att se och uppleva olika delar av Stockholms innerstad från vattnet. Vi har även graderat turerna utifrån svårighetsgrad (LÅG, MEDEL, HÖG, MKT HÖG).

Reimersholme/Långholmen (Svårighetsgrad: LÅG)
Turen kommer ta er runt Reimersholme och Långholmen med dess ut över vattnet hängande idylliska vackra träd, många fikaställen och stränder. Under turen kommer inte mindre än två sandstränder passeras. En mindre i nordöstra hörnet på Långholmen och en större mitt på norra Långholmen. Turens svårighetsgrad är låg och passar för såväl nybörjaren som den mer erfarne paddlaren.

Årstaviken (Svårighetsgrad: LÅG/MEDEL)
Turen kommer ta er längsmed sydöstra Reimersholme, vidare söderöver vid Bergsundstrand, Hornstullstrand, under Liljeholmsbron och förbi Tantolunden med dess badstrand och pulserande liv. Vändningen sker efter att ha passerat under tåg/gångbron genom att runda Årsta Holmar för att sedan åter vända mot Reimersholme. Vid Årsta Holmar kan flera vägval göras, antingen paddlar ni via Liljeholmskajen eller via Tantolunden beroende på vilken sida av Liljeholmsviken ni vill välja. Har ni tid över kan även en runda runt Reimersholme rekommenderas för att avsluta med att paddla genom vackra Pålsundet innan ni når utgångspunkten tillika slutmålet återigen.

Kungsholmen Runt (Svårighetsgrad: MEDEL)
Vill du se såväl Essingeöarna, vidare genom kanalen till Karlbergs Slott som T-centralen, Stockholm Stadshus och vackra Pålsundskanalen – då är Kungsholmen Runt att rekommendera! Periodvis kan turen innebära lite större vågor, och beroende på erfarenhet ta längre tid. I lugnare tempo behövs mellan 2 till 4 timmar för turen. Mer erfarna paddlare genomför turen på under två timmar.

Essingeöarna (Svårighetsgrad: MEDEL)
Lilla och stora Essingen är två fina öar väster om anläggningen på Reimersholme. Att paddla runt öarna kan kan vara lämpligt för dig som har viss erfarenhet och inte är helt ny då turen periodvis kan innebära större vågor, delvis beroende på farleden som passerar söder om öarna. Som namnen på öarna gör gällande har de givit upphov till namnet på Essingeleden (öppnades år 1966), vars broar passeras under minst två gånger beroende på vägval för paddelturen. Norr om öarna ligger bland annat Fredhällsbadet för den badsugna. Med tanke på att större fartyg/båtar passerar i farleden är det rekommenderat att hålla sig relativt nära land. Uppskattad tid för turen är närmare 2 timmar.

Kärsön, Kungshatt, Fågelön (Svårighetsgrad: HÖG)
För den som vill ut på en heldagsutflykt och kanske även övernatta rekommenderas en tur till öarna Kärsön, Kungshatt samt Fågelön, vilka ni finner en längre tur västeröver sett från uthyrningen på Reimersholme. Öarnas läge mellan Drottningholm, Bromma och Bredäng/Sätra/Hägersten gör dem centralt placerade men ändå möjlighet till ett friluftsliv som inte alltid är en självklarhet i större städers närhet. Under turen kan även de mindre öarnas Björnholmen, Alholmen, Tallholmen, Granholmen, Krankholmen, Skräddarholmen och Fiskarholmen, med flera spanas in då de passeras. Med tanke på farleder med större fartyg/båtar bör en viss vaksamhet medfölja på turen.

Södermalm Runt (Svårighetsgrad: MYCKET HÖG)
För dig som har stor erfarenhet av paddling kan en tur runt Södermalm vara ett spännande som utmanande äventyr med dess slussar, farleder och Finlandsfärjor. Turen bör inte göras själv, utan tillsammans om minst två personer. Turen går för närvarande inte att genomföra i sin helhet på grund av de arbeten som pågår vid Slussen, utan den inspirerade får nöja sig med Hammarbyslussen för att ta sig ut på fjärden mot Djurgården, Beckholmen och Gröna Lund. Turen ställer krav på paddlaren på en hög grad av vaksamhet samt kunskap då flertalet större farleder passeras, och är således ej lämplig för nybörjaren.

Djurgården runt via Hammarbyslussen (Svårighetsgrad: MYCKET HÖG)
Varför inte ta en heldagstur (ca 5-6 timmar) förbi vackra och natursköna Djurgården med ABBA – the Museum och Gröna Lund med dess nöjesattraktioner? Rekommenderas för dig som har större erfarenhet och vana av att paddla i större vågor samt farleder, ej för nybörjare. Turen kommer bjuda på kontraster från större vågor i inloppet till Stockholm till lugnare paddling i kanalen som leder in i Djurgårdsbrunnsviken med Tekniska museet, Polismuseet och Etnografiska museet som Kaknästornet i norr samt Djurgården med Rosendals Slott och Skansen på dess södra sida.